Entrevistem una campiona. Al desembre de 2022 va batre el rècord d’Espanya i de Catalunya de la marató, a València, amb un temps de 2:26:14. El febrer de 2020 es convertí en la campiona d’Espanya de marató i el 2021 va participar als Jocs Olímpics de Tòquio.

Ha batut el rècord d’Espanya i de Catalunya de la marató, amb un temps de 2:26:14. Ho va fer aquest desembre a València. El febrer de 2020 es convertí en la campiona d’Espanya de marató i el 2021 va participar als Jocs Olímpics de Tòquio.

Com i quan vas començar a córrer? Vaig començar a córrer al segon any de la universitat, fins que vaig anar a la universitat jugava a bàsquet. El primer any vaig començar a córrer pel meu compte i després em vaig apuntar al club universitari.

Quants entrenaments realitzes a la setmana? Quants kilòmetres fas? Entreno cada dia i molts dies matí i tarda, depenent de l’època de la temporada faig més doblatges, fins a 10 sessions. Faig bastants kilòmetres, entre 180 i 200 a la setmana, la setmana que hi ha competició afluixo per arribar millor.

Quins són els teus hàbits d’entrenament i preparació que creus que t’han ajudat a tenir èxit a les curses? M’aixeco sobre les 7 del matí, esmorzo amb tranquilitat per païr bé i cap a les 9 començo la primera sessió. Dino aviat,a quarts d’una, intento fer una mica de migdiada i cap a les cinc prepararo la segona sessió, si en tinc o faig exercicis complementaris. Em vaig acostumar a fer aquest horari entrenant a Font-romeu.

Complementes el teu entrenament d’alguna manera? (Dietes, entrenant força…) Si, tinc una nutricionista, la Saioa del CAR de Sant Cugat que m’adequa la dieta, els gels i la beguda que cal beure. La dieta és una part important ja que és el teu combustible. No realitzo peses, però si bateries d’exercicis complementaris, molts d’ells per movilitat del maluc i enfortir la musculatura.

Tens algun ritual o superstició que segueixes abans d’una cursa? Utilitzes el mateix calçat per entrenar que per córrer? No soc gens supersticiosa, només m’agrada anar amb temps per no haver de correr a última hora i mirar que no em deixo res. En quant al calçat, m’agrada anar variant en funció de l’entrenament; per competició i alguns entrenaments utilitzo les @adidas_ES adizero adios pro 3

Quina és la teva estratègia per enfrontar i superar els punts difícils d’una cursa, per exemple a la marató de València? Com et motives? Fas plans de cursa?  Intento anar molt centrada, sabent el ritme que estic portant. A la Marató de València del km 29 al 34 hi havia una lleugera pujada, sabia que si hi perdia alguns segons no passava res, era important lluitar aquells kilòmetres per arribar al 34 amb forces.

Abans d’una competició amb el meu entrenador, el Jordi, sempre analitzem el circuit: on pot bufar el vent, mirar on son els punts d’avituallament i si son a l’esquerra o a la dreta.

Què et pot dir el públic per animar-te? Només que aplaudeixin, que diguin el teu nom, que et diguin “vinga som-hi” i et transmetin missatges positius ja t’anima a córrer més.

Què t’agrada de córrer? Sempre m’ha agradat, ja quan jugava a bàsquet ja m’agradava córrer. M’agrada la sensació de controlar el cos, el ritme, de sentir-te lliure. M’agraden tant els entrenaments suaus en que et pots esvair-te pensant en qualsevol cosa com els entrenaments que cal anar a ritme constant. Veus com el cos es va adaptant i com cada vegada ets millor atleta .

Quins consells donaries a les persones que estan començant a córrer? Sobretot que es diverteixi, les primeres setmanes poden ser més complicades, però que no llenci la tovallola en aquest moment ja que anirà veient com el cos li respon i es va adaptant als estímuls i en gaudirà. També li diria que vagi a poc a poc, que no tingui pressa demanant resultats immediats.

Tens algun consell per a aquells que volen millorar els seus temps? Els hi diria que es posin en mans d’un entrenador, que siguin constants i que treballin.

Rècord d’Espanya i Catalunya amb 2:26:14, has corregut moltes curses abans. Què els hi diries a totes aquelles dones que corren però encara no s’han animat a fer una cursa?
Si estàs corrent t’has d’atrevir a posar-te un dorsal.  Les primeres curses no cal posar-se un objectiu de temps, simplement viure l’ambient, passar-ho bé i divertir-se. Segur que després en faran moltes més n’hagin fet una.

Creus que els organitzadors hi podem fer alguna cosa per motivar la participació femenina? Potenciar la imatge de la dona corredora pot animar a les altres noies a córrer també. Les curses son un reflex de la societat, quan més igualitària sigui, s’anirà igualant el nombre de dones i homes a les curses.

Quins son els propers objectius? Després de València he tornat a entrenar però amb calma de moment, ara els meus objectius son el Mundial d’atletisme de Budapest que se celebrarà a l’agost i mirant més enllà, tot i que sé que és complicat, m’agradaria ser als Jocs de París i treballarem  per poder-nos classificar.