El Miguel és guia de corredors cecs. A més de maratonià, guia i pujar a la Mola, també és president de la Secció Atletisme del CN Sabadell, membre de corredors.cat, mossenaire i també està a l’organització de la Mitja Marató de Sabadell.

El Miguel és guia de corredors cecs. A més de maratonià, guia i pujar a la Mola, també és president de la Secció Atletisme del Club Natació Sabadell, membre de corredors.cat, mossenaire i també està a l’organització de la Mitja Marató de Sabadell.

 

Com i quan vas començar a córrer? Fa més de 20 anys vaig que començar, abans feia molts kilòmetres i hores en bicicleta fins que un company em va engrescar a córrer, que no requereix tant de temps.

Quants entrenaments realitzes a la setmana? Quants kilòmetres fas? Faig uns 5 entrenaments setmanals, anys enrere feia molts kilòmetres per baixar temps, però ara entre 60 i 90, depenent de si estàs preparant alguna cosa, per exemple si prepares una marató el diumenge son tirades llargues


Quins són els teus hàbits d’entrenament i preparació que creus que t’han ajudat a tenir èxit a les curses? No tinc cap hàbit especial, en una cursa em fixo en una persona o dues que m’agrada el seu ritme i la segueixo, per a mi, l’èxit és poder arribar a la meta.


Complementes el teu entrenament d’alguna manera? (Dietes, entrenant força…) Ara que soc més gran vaig al gimnàs, és primordial per evitar lesions, dietes n’havia fet fa anys quan volia baixar temps. Faig moltes repeticions i poc pes, un parell de cop a la setmana i complemento l’entrenament amb bicicleta i caminar, anar a la Mola per mi és el millor entrenament. L’any passat, abans de fer els 60 anys, vaig pujar i baixar la Mola 60 vegades amb diferents amics cada vegada.


Tens algun ritual o superstició que segueixes abans d’una cursa? Utilitzes el mateix. calçat per entrenar que per córrer? (si vols dir models, endavant) Prendre cafè (riu), no, no tinc rituals. Depenent del tipus de cursa menjo dos platans i dos barres de cereals i un cafè, si és una mitja la meitat i si és més curta només cafè. Abans, quan volia millorar temps, canviava de calçat per fer sèries o ràpides. Ara utilitzo les mateixes per entrenar i córrer, però el que faig es que cada 1250 kilòmetres canvio de sabatilles, uns dos-tres cops a l’any, sempre utilitzo unes Mizuno Raider 26.


Quina és la teva estratègia per enfrontar i superar els punts difícils d’una cursa? Com et motives? Qui fa els plans de cursa? Depenent de la cursa, cerco referents, sobretot si hi ha llebres. Les de corredors.cat son molt fiables. Si vull superarme avanço la llebre i segueixo.

Què et pot dir el públic per animar-te? Només sentir el públic, com aplaudeixen, ja és molt i si escoltes un familiar encara t’animá més. Les batucades, amb el seu ritme, també t’animen molt, escoltes el ritme i et reanima. M’agrada molt, per exemple, l’ambient de la Behobia, que m’ha portat a fer-la deu o onze vegades, però a qualsevol lloc, quan vas arribant a la meta i notes el públic animant, no té preu.


Què t’agrada de córrer? M’agrada la meva superació personal i el fet d’aconseguir el meu propòsit, només que acabi ja estic content. Porto 41 maratons.


Quins consells donaries a les persones que estan començant a córrer? Que no es precipiti, que no vulgui córrer molt ràpid i fer molts kilòmetres i el dia següent estigui esgotat. Els hi recomano fer el “caco”, que es tracta de caminar i córrer, caminar i córrer ja que és la millor forma de començar. Pots fer 3 kilòmetres caminant i dos corrent i anar incrementant fins aconseguir córrer els 5 kilòmetres.


Tens algun consell per a aquells que volen millorar els seus temps? Fer sèries, fartlecks, canvis de ritme, i si poden que ho facin amb un entrenador. Si vols millorar et cal un entrenador que et guii, que i et dirigeixi els entrenaments.

T’entrenes com a guia? Entreneu junts? Vaig començar a fer de guia ara fa 14 anys amb un company de corredors.cat, el Jaume Bajo (un corredor cec conegut a les curses de Catalunya i que ha participat en diverses edicions de la Mitja Terrassa). Els entrenamnts d’ells eren les curses. Amb el Teo també he fet entrenaments de guia. Si es va fora cal estar sempre amb ells. També hem entrenat muntanya, amb una barra direccional de 3 metres. El que fa de guia, cal que corri més que la persona guiada i sempre cal tindre en compte que és la seva cursa.

Què cal fer per ser guia? Contactar amb l’ONCE, on hi ha un grup d’entrenament que surt a córrer cada dilluns. Després cal fer un curs i s’obté un carnet de guia.